Aapjes springen van bord naar bord..

“Een eettafel ziet er leuker uit met een mooi servies”

Marloe van der Schrier

Femke Zwaan (1980) is dol op kleuren en prints, en dat zie je terug in haar serviezen. Planten, pauwen, flamingo’s, kleurrijke vogels vliegen van het ene naar het andere bord en panters en aapjes doen dat springend na. Haar borden, kopjes en mokken zijn inmiddels in vijftien landen te koop en de bestellingen passen bijna niet maar in haar kantoor. Haar doel? Elk interieur een kleurrijke boost geven. Waar haalt Femke haar inspiratie vandaan en hoe zorgt ze dat haar collecties tijdloos blijven?

Producten creëren

“Ik ben vier jaar geleden begonnen met Catchii. Daarvoor werkte ik in de marketing en communicatie bij onder andere KPN. Ik verkocht bij dit laatste bedrijf een dienst en geen producten. Ik merkte dat ik daarin het creatieve gedeelte miste. Het kriebelde altijd al om iets te doen met schilderen en interieurontwerp en dus besloot ik de stap te nemen naar het ontwerpen van servies. Ik kan nu schilderen, een product creëren en me tegelijkertijd bezighouden met marketing. Een stressvolle stap, maar wel heel leuk. In die beginfase had ook Lasas & Loekov net de deuren geopend. Mijn werk past bij de sfeer in de winkel en we konden elkaar verder helpen. Een samenwerking was direct geboren: een eettafel ziet er nu eenmaal leuker uit met een mooi servies.”

Net nieuw: het kinderservies van Femke heeft ontworpen is gemaakt van bamboo fiber en super kleurrijk

Inspiratiebronnen

“Mijn oma leerde me schilderen. Ze zei niet alleen dat iets mooi was, maar gaf daadwerkelijk feedback om me verder te brengen. Het maken van schaduwen bijvoorbeeld, geeft een veel spannender effect als je het met een andere kleur schildert dan met dezelfde, donkerdere tint. Dat heb ik van haar geleerd.
Voor de ontwerpen laat ik me inspireren door de reizen die ik graag maak. Ik kijk om me heen wat voor flora en fauna ik zie. De kleuren, veren van vogels en tropische planten bieden de mogelijkheid om veel met kleur te werken. Cachi is een dorpje in Argentinië waar we eens waren, al voordat ik mijn eigen bedrijf had opgericht. Toen ik startte, heb ik nooit meer getwijfeld aan die naam en er alleen een ‘t’ tussen en een ‘i’ achter gezet. De naam Catchii pakt meteen. Het logo is een blaadje, dat dwarrelt en komt steeds op een andere plek in de wereld weer neer.”

Nieuwe collecties

“Voor nieuwe collecties probeer ik me te laten inspireren door trends in wonen en interieur. De panter zie je bijvoorbeeld veel in het modebeeld, net als aapjes. Dat soort producten zijn niet aan te slepen. Dan weet ik dat ik daar iets mee moet doen, net als met grote groene bladeren. Gelukkig blijft flora en fauna vaak tijdloos. In musea zie je op schilderijen steeds weer dezelfde planten en dieren terugkomen, zoals een pauw. Dat maakt dat mijn servies ook tijdloos is.
“De dieren en planten moeten wel aantrekkelijk zijn op servies. Een kakkerlak? Dat kan natuurlijk niet. Net als ze in Turkije – waar mijn servies ook wordt verkocht – liever geen kevers willen op hun borden, ontdekte ik. Als ik heb bedacht wat het wordt, ga ik schetsen maken en bedenk ik waar op het servies de tekeningen geplaatst moet worden. Daarna wordt het op het keramiek geperst. Ik ben heel trots op het doorloopeffect, waarbij een dier van het ene naar het andere bord doorloopt. Dat maakt mijn servies uniek. Het is leuk om alles te combineren: daarom gebruik ik voor elke collectie hetzelfde servies, met steeds andere prints.”

“Van mijn oma leerde ik dat het maken van schaduwen, een veel spannender effect geeft als je het met een andere kleur schildert dan met dezelfde, donkerdere tint.

Maanden denkwerk

“Door mijn bedrijf klein te houden en veel dingen, zoals het inpakwerk, steeds meer uit te besteden blijf ik de vrijheid houden om te ontwerpen. Aan een nieuwe collectie gaat maanden denkwerk vooraf. Twee dagen werk ik thuis, daar ontwerp ik nieuwe producten. ’s Avonds werk ik niet meer, om acht uur ’s avonds gaat de laptop dicht, kijk ik niet meer op Instagram. Zo word ik rustig. Thuis eten we ook van mijn servies en de muur hangt vol met borden. Toen ik nog geen servies maakte, stond mijn huis vol met doeken die ik schilderde, maar die minder goed verkoopbaar waren dan servies. Eigenlijk is mijn huis precies zoals ik ben: met veel kleur en prints.”

het huis van Femke is net zo kleurrijk als haar servies

Toekomstdromen

“Mijn werk wordt nu in vijftien landen door grote warenhuizen verkocht, gebruikt door restaurants en ook online en in museumwinkels vindt verkoop plaats. Ik hoop dat uit te breiden en zou graag zien dat meer hotels en restaurants hun eten op mijn servies serveren. Een keer in het half jaar ga ik naar internationale beurzen om mijn nieuwe collectie te tonen. Daar kom ik Lasas en Loekov ook vaak weer tegen. Recent heb ik ‘travelcups’ en een Spring/Summer collectie van bamboo fiber ontworpen. Deze serie is goed te gebruiken als buitenservies. Ook heb ik een kinderlijn ontworpen. Over vijf jaar hoop ik meer productcategorieën aan mijn collectie toe te voegen, zoals behang en kussentjes. Dan gaat het nog meer richting de interieurstyling.

Fotografie door Fleur Panhuijzen