Ik ben in mijn ontwerpen altijd bezig met licht en planten

In gesprek met ontwerper Jonael van der Sloot

Marloe van der Schrier Fotografie Fleur Panhuijzen

De groene glazen vazen gevuld met planten van het merk Spruitje vallen meteen op als je Lasas & Loekov binnenstapt. Jonael van der Sloot, de ontwerper van deze ‘Big Brother’ en ‘Pickles’, vertelt over zijn projecten en inspiratie.

“Ik ben in mijn ontwerpen altijd bezig met licht en planten”

In de werkplaats van Spruitje staan zo’n twintig Big Brothers: grote ronde vazen gevuld met een ecosysteem bestaande uit aarde, mos en planten. Bovenop afgesloten met een lampje. “Voor de sier”, zegt Jonael van der Sloot, het brein achter het bedrijf Spruitje. “De planten blijven ook leven als het licht uit is.” Met een grote trechter giet hij aarde in de vazen, daarna volgen de plantjes. “Of ik groene vingers heb? Ja, ik denk het wel, het lukt me goed om planten te verzorgen. Maar de grap van mijn werk is dat dat niet eens nodig is, hier komt nauwelijks onderhoud bij kijken. Water geven hoeft maar zelden.”

“Of ik groene vingers heb? Ja, ik denk het wel, het lukt me goed om planten te verzorgen."

Begonnen als kok

Jonael van der Sloot (1989) groeide deels op Argentinië, later in Chili. “Ik speelde daar buiten in hele groene, ongeremde, landschappen met varens, moerassen, bomen en mossen. Ik zie wel de gelijkenis met mijn werk nu.” Op zijn twaalfde kwam hij naar Nederland, waar hij naar eigen zeggen een grote cultuurshock kreeg, flink ging puberen en daarna via een bijbaantje in de horeca bij de hotelschool en koksopleiding terecht kwam. “Ik vind het leuk om te koken met verse kruiden, maar na een week waren die kruidenplantjes dood. Daar wilde ik iets aan doen en zo ontstond mijn liefde om met planten aan de slag te gaan.”

Washok vol tomaat en komkommer

Een paar maanden later stond het washok bij Van der Sloot thuis vol met komkommers, tomatenplantjes en basilicum. Een grote wietlamp moest zorgen dat de planten goed groeiden. “Het was een soort stadslandbouw-project”, zegt hij. “Maar een dure hobby, dus ik ben gaan proberen of ik het kon verkopen. Ik vond het leuk om er mee bezig te zijn, dus waarom zou ik er niet mijn geld mee gaan verdienen?” Hij produceerde microgroenten, zoals tuinkers, broccoli en spruitjes en verkocht deze aan een restaurant die de groenten gebruikte ter garnering. “Zo is de naam Spruitje geboren”, verklaart hij.

De nadruk ligt op de wortels. “Omdat die ook iets moois laten zien.”

Inspiratie

De stap naar de Big Brother en de Pickles - een augurkenpot met hetzelfde concept – duurde nog even. “Ik wilde een zelfvoorzienend, gesloten systeempje maken dat lang kon overleven. Ik zag zoiets met een takje en een garnaal bij museum NEMO.” Vanuit huis ging Van der Sloot aan het experimenteren. “Zodra iedereen naar bed was, haalde ik alles tevoorschijn. De helft van de slaapkamer heb ik eraan opgeofferd.” Het was veel lezen, maar ook vooral proberen welke planten het goed doen in een afgesloten vaas. “Als een plant twee maanden goed blijft, gaat het ook daarna vaak goed”, weet hij inmiddels. “De planten moet in leven blijven, maar het niet zodanig goed hebben dat ze te hard groeien en de vaas te klein wordt.”

Nieuwe ontwerpen

Een uitzending op VT-wonen afgelopen december deed de hoeveelheid bestellingen explosief stijgen. “Het was een hele hectische periode”, blikt Van der Sloot terug. Inmiddels is het iets tot rust gekomen, heeft hij hulp bij de boekhouding en in de productie en heeft hij zelf weer tijd om nieuwe producten te ontwikkelen. “Ik ben in mijn ontwerpen altijd bezig met licht en planten”, zegt hij terwijl hij in het atelier een van de nieuwe ontwerpen laat zien: de Glowing Roots. Een hangend kastje met vaasjes en planten waarvan onderaf licht op schijnt. De nadruk ligt op de wortels. “Omdat die ook iets moois laten zien.”