Ik had een poppenhuis zonder poppen..

...waarvoor ik meubels ontwierp

Nicky Houtsma

In 2006 fietste Tineke Beunders nog met haar producten in haar fietsmandje langs de winkels in Eindhoven om hun producten te verkopen. Nu hebben ze een succesvolle eigen ontwerpstudio en werken ze vol passie aan producten waarvan ze hopen dat ze een leven lang bij de nieuwe eigenaar blijven. Tineke Beunders en Nathan Wierink vormen samen Ontwerpduo. Vandaag vertelt Tineke over het ontstaan, het ontwerpproces, de toekomst en de nieuwste collectie, Optical Fantasm.

Ontwerpen van kleins af aan

Tineke ontwerpt eigenlijk al zolang ze zich kan herinneren. “Ik had een poppenhuis, waarvoor ik alle meubeltjes ontwierp, maar het poppenhuis had geen poppen.” Toen de ontwerpster ontdekte dat er een school was voor ‘knutselen’ was ze door het dolle heen. Daar was iedereen net zo raar als zij.

Tineke en Nathan ontmoetten elkaar al voordat zij beiden startten aan de Design Academy Eindhoven (DAE). Vanaf het eerste moment waren zij onafscheidelijk en maakten alle opdrachten samen. Tineke begon een jaar eerder aan de DAE en ontwierp in haar tweede jaar het bekendste ontwerp van Ontwerpduo, de kaars Tallow. Deze ging direct in productie.

Optical Fantasm: Optische illusie is de gezamenlijke factor. Alle producten hebben een beetje : hoe zit het nou precies?

Ontwerpen als Ontwerpduo, hoe gaat dat?

Tineke is echt de dromer en Nathan de maker, heel soms wisselen ze wel eens van rollen. “Ik bepaal de totale sfeer die wordt neergezet, de visuele kant qua kleur en materiaal. Nathan lukt het steeds weer om te maken wat eerst onmogelijk lijkt.” Ze vertelt dat ontwerpen de hele dag doorgaat in haar hoofd, ideeën kunnen op ieder moment naar boven komen, het stopt nooit. Wanneer je een idee hebt probeer je het op papier te krijgen. Een tweede vraag is dan, is het te produceren?

We bedenken een thema voor een collectie en ontwerpen losse producten die in het thema van een collectie vallen. Onderling moet er natuurlijk samenhang zijn. Het bedenken van een thema is volgens Tineke een combinatie van je interesses en inspiraties op dat moment, het is een natuurlijk proces.

“Ik word geïnspireerd door het huis van mijn oma. Als ik bij mijn oma was, of ik nou 5 of 25 was, het zag er altijd hetzelfde uit. Blijkbaar heeft mijn oma producten gevonden die zij goed genoeg vindt om haar hele leven mee te nemen. Dat soort producten wil ik maken. Ik wil dat mensen verliefd worden op onze ontwerpen, en het later doorgeven aan hun kinderen. Hierdoor probeert Ontwerpduo enigszins tijdloze producten te maken die meer trends overleven dan nu.”

Nieuwe collectie: Optical Fantasm

De nieuwste collectie van Ontwerpduo heet Optical Fantasm. Zoals het thema al doet vermoeden zijn optische illusies de gezamenlijke factor. Het gaat om objecten die het oog anders waarneemt dan de hersenen doen. Hierdoor ontstaan er ‘foute’ observaties, waardoor de kijker minimaal 2 keer moet kijken om door te hebben hoe het in elkaar zit. Dit was de inspiratie voor de 9 prachtige ontwerpen die samen de collectie vormen. Kenmerkend zijn contrast, reflectie, doorzichtigheid, kleur en dimensie.

Iso Hexagon, een vloerkleed wat is zo is ontworpen dat het je uitdaagt om te bedenken of de vorm nou 2 of 3 dimensionaal, ontworpen voor Puik

Blik in de toekomst

Met de lancering van de nieuwe collectie is het ook weer tijd om naar de toekomst te kijken. Tineke vervult ook de functie van Art Director bij Puik, een Nederlands merk waarvoor zij zelf ook hebben ontworpen. Ze zorgt voor een complete uitstraling van het merk, een samenhangende mooie collectie. Dit is precies wat ze bij Ontwerpduo het liefste doet en het beste kan en dus ook zal blijven doen.
Ze vertelt: “We willen ernaartoe dat ontwerpen voor andere merken het grootste gedeelte beslaan. Dat betekent dat je moet gaan opvallen in een wereld met duizenden ontwerpen. Daarom blijven wij met heel veel passie aan onze ontwerpen werken.”

Ontwerpduo zal over een tijd verhuizen naar de Peelcentrale. Een oude elektriciteitscentrale, midden in Eindhoven, die meer dan 100 jaar oud is. Dit wordt de nieuwe plek voor Ontwerpduo: werkplaats, huis en kantoor in één. Tineke: “Alles op 1 plek, privé en werk zijn bij ons toch niet te scheiden. En dat willen wij ook niet.” Ze kan niet wachten tot ze kunnen verhuizen naar het karakteristieke pand.

Als dromer van het duo kan Tineke het beste vertellen wat haar dromen zijn voor de toekomst: “Mijn droom? Gelukkig zijn met het werk wat we doen. Dat er voldoende uitdaging maar ook rust in zit, en we met onze kinderen wat van de wereld kunnen zien.”

Fotografie door Jeroen van der Wielen

De Peelcentrale: het onwijs gave pand waar Ontwerpduo over tijd zal wonen en werken.