Nieuw groen ontwerp van Carolijn Slottje

Lees meer over de Quilt Garden

Nicky Houtsma | Foto's: www.carolijnslottje.nl

Op de Dutch Design week presenteerde Carolijn Slottje haar nieuwe ontwerp; de Quilt Garden. Wij waren wel erg nieuwsgierig en mochten even met haar bellen!

De Quilt Garden, hoe kwam je op dit idee?

Ik houd zelf erg van plantenmuren en wilde al een tijd een plantensysteem maken wat je zelf groter of kleiner kunt maken als je dat wilt. De plantenmuren die al bestonden waren vaak gemaakt van plastic en afhankelijk van een ingewikkeld water-geef-systeem. Hier zag ik een uitdaging. Ook houden wij in de studio erg van handwerk. Hierdoor kwamen we op quilten, een oude techniek die zich perfect leent voor dit ontwerp.

Kun je wat meer vertellen over het ontwerp en de materialen?

De uitdaging was om materiaal te vinden waaraan planten zich goed kunnen bevestigen. Hiervoor gebruiken wij ondermeer schapenwol en jute; grillige en natuurlijke materialen. De 6-hoekige lappen die wij hiervan creëren zijn met een quilttechniek in elkaar gezet en vormen zo een natuurlijke muur. Deze kun je dus zo groot of zo klein maken als je zelf wilt. De planten zitten in kleine tasjes gemaakt van waterdicht textiel, waardoor je makkelijk water kunt geven.

Met de Quilt Garden creëer je een eigen plantenmuur, zo groot als je zelf wilt!

Je bent bekend geworden met het bijzondere ontwerp voor Airplanting, kun je hier iets over vertellen?

De airplant bestaat uit 2 plantjes die leven van het vocht uit de lucht. Ze hangen in een rond netje, wat is gevlochten van koperdraad. Als ze binnen hangen moet je ze wel af en toe even nat spuiten. Ook Air Planting is een ontwerp waar veel handwerk bij komt kijken. Het netje vlochten we eerst helemaal zelf met de hand. Tegenwoordig wordt het fair trade met de hand geproduceerd en in meerdere landen verkocht. Ook zijn er nu meerdere kleuren verkrijgbaar en hebben we een mobile, waar ze samen aan kunnen hangen.

Een special: de zwarte airplant!

Groen in huis is een grote trend, denk je dat deze nog even blijft?

Je ziet dat mensen meer tijd thuis doorbrengen en hun huis weer gezellig willen maken. Planten horen hier weer helemaal bij. Zelfs planten zijn trendgevoelig, zo zie je dat de gatenplant uit de jaren ‘50 weer helemaal hip is bijvoorbeeld. Ik denk dat de trend nog wel een tijd blijf. Groen is namelijk niet alleen mooi. Het zorgt voor minder stress, een betere gemoedsrust en een hoger zuurstofgehalte in huis. Veel mensen denken dat ze geen groene vingers hebben en zijn bang dat er een plant doodgaat. De grootste uitdaging om planten terug te krijgen in het interieur, is om mensen ervan te overtuigen dat het niet erg is als dat een keer gebeurt, dat hoort erbij.

Is de Quilt Garden al te koop?

Het is nu nog een prototype, maar dit is zeker wel de bedoeling. De reacties zijn erg leuk, het is een ontwerp wat mensen graag in hun eigen huis zien hangen, vooral omdat het ook in grootte kan variëren. En het ziet er natuurlijk gewoon erg leuk uit!

Wij zijn nog steeds fan van de airplant!