Sportsokken als koffiefilter en..

In gesprek met fotograaf Thomas Nondh Jansen

Marloe van der Schrier | Foto: Fleur Panhuijzen

...afwas met wegwerpbestek.

Zie je iemand gebruikte koffiekopjes fotograferen? Wordt er een stapel vuilniszakken op straat of een tuinslang op de foto gezet? Grote kans dat je dan Thomas Nondh Jansen (1985) aan het werk ziet. De in Thailand geboren fotograaf is in 2013 afgestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en is voortdurend op zoek naar een bijzondere blik op het dagelijks leven. Het vormt de basis voor zijn stilleven fotografie. Met zijn beelden wil hij zijn publiek hele simpele dingen op een andere manier laten zien.

Stilleven fotografie

“Ik ben op jonge leeftijd geadopteerd uit Thailand en opgegroeid in Noord-Holland. Het is een terugkerend thema in mijn foto’s: waar kom ik vandaan? En waarmee voel ik me verbonden? Ik wil graag de twee werelden die ik ken, Thailand en Nederland, bij elkaar brengen. Zo maakte ik ooit een foto van een Nederlandse man in een Hollandse boomgaard, limonade drinkend uit een zakje, zoals dat in Thailand gebruikelijk is.”

"Van kleine dingen die ik tegenkom maak ik een snelle foto"

Sportsokken

“Door een grappige toevoeging kun je dagelijkse zaken er heel anders uit laten zien. Ik maakte een aantal foto’s met sportsokken die gebruikt werden als koffiefilter, wattenstaafjes als ijsstokjes en fotografeerde een berg plastic wegwerpbestek bij een gootsteen, alsof het afgewassen moet worden. Het krijgt iets poëtisch. Van kleine dingen die ik tegenkom, maak ik een snelle foto: een tuinslang, zweemlap, vaatdoek of een onafgewassen koffiekopje. Het esthetische in zoiets simpels raakt me dan, bijvoorbeeld de lichtinval. Het dient later weer als inspiratie.”

Thomas aan het werk in de Lalo Studio's

Samenwerking

“Sinds anderhalf jaar werk ik samen met Lasas & Loekov. Ik zorg voor goede foto’s van spullen die zij verkopen. Daarbij denk ik na over de belichting, de compositie en goede weergave van de kleuren, Lasas & Loekov zorgt voor de meubels, de styling en de inrichting van een set. De meubels zijn vaak van robuuste materialen, dus de foto’s van interieurs mogen wat mij betreft ook wel wat body hebben. Gezamenlijk maken we sprekende beelden waarbij alles samenkomt. Het is een heel prettige samenwerking waarbij we allemaal open staan voor feedback.”

Kinderboek

“Vorig jaar kwam mijn eerste kinderboek uit bij uitgeverij Leopold. Het gaat over een verdwaalde olifant, op zoek naar zijn roots. Samen met een grote plastic olifant trok ik door verschillende landschappen en seizoenen. Het boek ‘De olifant die niet wist of hij verdwaald was’ heeft grote raakvlakken met mijn eigen verleden, ik ben ook altijd op zoek naar mijn roots. Het boek is te koop bij Lasas & Loekov, net als prints uit het boek en enkele andere foto’s. Mijn foto’s zijn laagdrempelig en de beelden zijn herkenbaar. Het past daarom volgens mij goed in het interieur en voor mijn werk is de winkel natuurlijk een heel mooi podium. Mijn foto’s bereiken zo een nieuw publiek.”

“Vorig jaar kwam mijn eerste kinderboek uit bij uitgeverij Leopold"